Flora Vilalta

dissabte, de març 27, 2010

Propostes Conferència Oberta

La nostra iniciativa ha nascut perquè som conscients que una distància creixent entre ciutadania i política pot ser molt perniciosa. Els nostres debats arreu de Catalunya i aquest primer Plenari volen contribuir a crear una dinàmica de regeneració política i social a Catalunya, una renovació democràtica amb nous instruments de deliberació comuna i d’iniciativa ciutadana. La millor manera d'evitar l'empobriment de la política, o el seu segrest per petits nuclis de poder, és socialitzar-la.
O els ciutadans fem política o correm el risc d'una política al marge o en contra dels nostres interessos. La democràcia no és sols cosa dels polítics i dels partits. Per això estem creant espais de deliberació amb gent que compartim idees i valors, sense tenir necessàriament un compromís partidari, en un marc de participació, pluralisme i respecte.

Volem impulsar, des de la base, una xarxa de Consells Cívics de Catalunya Causa Comuna: un conjunt de “cooperatives democràtiques” generant debats, propostes i iniciatives, on col·labori gent sense filiació política amb activistes polítics, socials i sindicals capaços de treballar transversalment. Volem fer-ne una aliança de base per la revitalització democràtica, pel desenvolupament de noves polítiques d’innovació política i de solidaritat social. Volem una democràcia neta i vigorosa que refaci els ponts entre ciutadania i política.

Aquestes són les nostres propostes:

1. Catalunya: la causa comuna cívica i democràtica

Una Catalunya dividida no pot guanyar. Una societat civil activa, diversa i creativa ha d’impedir les lògiques partidistes desarrelades que s’alimenten de personalismes i confrontacions excloents. Volem superar l’excés de divisions polítiques que fomenten la desafecció ciutadana i obren el risc del populisme, el clientelisme i l’abstenció. Més que barallant-se, volem veure els responsables polítics i socials del país debatent democràticament i a fons els millors projectes per a una Catalunya millor i més forta.

Volem lluitar contra la instrumentalització de l’opinió pública. La política de mercat, de propaganda negativa i de desqualificació a través dels mitjans afebleix la democràcia perquè desorienta i allunya els ciutadans. Ens oposem a la manipulació política dels mitjans de comunicació i a la manipulació mediàtica de la política, perquè afavoreixen als més poderosos i degraden la nostra democràcia. Volem informació objectiva, verídica i plural, amb més coincidència entre opinió pública i opinió publicada, tant en els mitjans públics com en els privats.

2. Catalunya: la causa comuna pel progrés econòmic i per la justícia social

La crisi és un repte formidable. La selva global que ens hi ha portat generaria, si no hi féssim front, una economia afeblida i una societat de mercat, amb els nostres béns comuns (de l’educació i la sanitat fins a l’habitatge i el territori) tractats com a mercaderies subjectes a l’especulació, amb més precarització del treball i més deslocalitzacions. Ens cal, per contra, una economia amb més coneixement, creativitat, obertura, diversificació i productivitat. L’impuls de la R+D+I, una formació d’excel·lència, l’ajut a la renovació de la petita i mitjana empresa i el lideratge de Catalunya en el desenvolupament de l’eurorregió i de l’eix mediterrani són objectius estratègics essencials.

Volem una societat prospera i justa, cohesionada i culta, amb més igualtat i millors polítiques socials, amb més qualitat de vida. Vodem una plena igualtat de gènere, especialment en els salaris i en la vida laboral i familiar. Les dones han de tenir la paritat en les institucions i en la societat.
Hem d’impedir que el territori de Catalunya, el seu medi ambient i el seu paisatge tornin a ser l’objecte de l’especulació d’uns pocs, degradant i enlletgint el nostre país. Catalunya no ha de tornar a ser mai més la víctima del capitalisme especulatiu sobre el territori.

3. Catalunya: la causa comuna de la nació i de la cohesió del poble

Volem ser una sol poble, sense discriminacions ni fractures. La unitat civil del nostre poble i la igualtat de drets i deures de tots els que viuen i treballen a Catalunya són una causa sagrada.
Exigim un compromís comú contra la instrumentalització partidista del fet migratori. Som beligerants contra la xenofòbia i el racisme. La força de Catalunya és la seva capacitat de societat-gresol. Les falses dreceres de les afirmacions identitàries excloents, lluny d'enfortir el país, podrien esquinçar-lo amb un xoc d'identitarismes populistes i demagògics enfrontats. Catalunya necessita que s’hi identifiquin tots els ciutadans i ciutadanes que hi viuen i hi treballen. Som un poble fill de moltes llavors, sempre solidari amb els nou vinguts. A tots ells els diem que val la pena fer-se en aquest país, i fer-se d’aquest país. No es renuncia als orígens pel fet de viure, estimar, treballar i morir en la terra on neixen els fills. La llengua no ens dividirà: cal el ple respecte a la llengua de cadascú, així com l’afermament i la millora de l’escola comuna, que aplega els infants de tots els orígens per a fer-ne ciutadans complets.

4. Catalunya: la causa comuna del bon govern i de l’ètica

Volem una administració eficient, que eradiqui tota mena de corrupció en les institucions i en la societat. El servei públic ha de ser una de les tasques més honorables; ha de ser valorat i prestigiat. Cal millorar constantment l’eficiència, l’austeritat i la transparència de l’administració pública, i cal simplificar-la. L’exercici de responsabilitats públiques no és compatible amb els negocis privats: cal un estricte règim d’incompatibilitats que impedeixi dràsticament una confusió que, quan es tradueix en escàndols de corrupció, genera la desafecció ciutadana i l’afebliment de la democràcia.

Proposem un compromís comú per a eradicar la lacra lliberticida de la corrupció en les institucions i en la societat. Creiem en la necessitat vital d’ un compromís ètic renovat en la política, el servei públic i la societat.

5.Catalunya: la causa comuna de l'educació i la cultura

Proposem fer de l’educació la prioritat de les prioritats. Volem deixar a les noves generacions un país millor i volem deixar uns fills i filles millors al nostre país. La capacitat col·lectiva del nostre país comença a l'escola. La força i la qualitat de l’escola pública són la base del futur del país. Hem de mantenir-la en un lloc de preeminència estratègica, aconseguint un màxim d’eficiència pedagògica, garantint l’equitat educativa al conjunt de la població, adaptant l’escola al seu entorn, al territori i a la seva complexitat. Els educadors han de tenir reconeixement, autoritat i suport constant dels poders públics i de la societat. L'educació és el nostre instrument bàsic d'unitat civil i d'oportunitats iguals per a la infància. Una societat culta, de persones lliures i responsables, es genera a l’escola.

6. Catalunya: la causa comuna de l’autogovern i del federalisme a Espanya i a Europa

Volem el màxim autogovern per a Catalunya en una Espanya i una Europa que reconeguin la nostra identitat. La diferència no és desigualtat, no és cap privilegi, no ha de ser motiu de confrontació. Contra els qui pretenen treure profit del xocs d’identitats, proposem l’horitzó federal de llibertat, fraternitat, solidaritat i unió dels pobles de l’Estat i d’Europa. Volem una política d’afirmació catalana i de mà estesa als altres pobles, per avançar cap a un federalisme plurinacional a Espanya i cap a una Europa més integrada políticament, condició cada vegada més imprescindible per superar els reptes de la crisi, garantir la cohesió social de les seves societats i els drets individuals i col·lectius dels seus ciutadans i ciutadanes.

Primer Plenari Conferència Oberta



Montilla: “Vull idees noves, noves persones”


El primer secretari del PSC inaugura el primer plenari de la Conferència Oberta afirmant que “no vull un partit monolític, sinó dinàmic; no vull un partit tancat en sí mateix, sinó obert a tots els progressistes”


El primer secretari del PSC i President de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat avui que “vull idees noves, noves persones, nous reptes: els socialistes de Catalunya farem un esforç sense precedents per escoltar, i necessitem estar més oberts que mai a rebre propostes, però també crítiques” perquè “no vull un partit monolític, sinó dinàmic; no vull un partit tancat en sí mateix, sinó obert a tots els progressistes i disposat a dialogar amb tots aquells i aquelles que ho vulguin”.


Montilla ho ha dit a l’acte inaugural a Barcelona del primer plenari de la Conferència Oberta. Catalunya Causa Comuna, en què també hi han participat Raimon Obiols i Jordi Hereu. Segons el primer secretari socialista, “no necessitem les propostes de sempre, sinó aquelles que siguin capaces de donar resposta a les noves necessitats de Catalunya” i per aquest motiu vol “que moltíssima gent es pugui sentir reflectida en les nostres propostes perquè hagi pogut participar en la seva elaboració”. “Vull una Catalunya millor, i la vull construir pels catalans, però també amb els catalans”, ha afegit.


El President de la Generalitat ha assegurat que “comença una llarga cursa, una cursa que alguns volen que sigui de velocitat, però és també una cursa de fons. Alguns volen victòries electorals, nosaltres volem una victòria de les idees”. “Si perdem la batalla de les idees –ha dit Montilla– no en guanyarem cap altre. Però la victòria de les idees no serà possible si no fem un debat a fons, de noves propostes i amb noves persones, obert i plural, d’àmplia base, i representatiu de la tota la nostra societat i dels espais emergents amb noves visions. hem d’escoltar a la nostra societat”.
Montilla ha recordat que “estem treballant en l’elaboració d’un Programa Marc que sigui capaç, d’establir quines són les reformes, els canvis i les accions que volem portar a terme en el futur” i “en aquest esforç de renovació programàtica caldrà introduir també l’experiència del debat obert que desenvolupa la Conferència Oberta”. “Cal ser valents, la societat ens reclama una adaptació constant a les seves necessitats, i nosaltres hem d’estar a l’alçada, hem de saber recollir els seus neguits, les seves propostes, i també, com no, les seves crítiques”, ha conclòs.




“Una Catalunya dividida no pot guanyar”



Per la seva banda, Raimon Obiols, ha explicat que a la Conferència Oberta “hem convidat a la gent sense cap tipus de frontera, només calia gent que tingués la voluntat de raonar amb nosaltres, que estigués en disposició de treballar i escoltar”. “Hi ha desafecció política, però reverteix en acció perquè la gent actua sobre aquesta base. No hi ha escepticisme que porta a la passivitat, sinó motor de reacció democràtica, civil, enfront d’una Catalunya disgregada”, ha afegit.
“La causa comuna de Catalunya ha estat sempre una Catalunya de progrés. Una Catalunya dividida no pot guanyar, una Catalunya dividida no guanyarà mai. Hi ha qui vol la divisió de Catalunya, la dreta espanyola i espanyolista és el que vol; a Catalunya no ho aconseguiran”, ha indicat.




En la mateixa línia, Jordi Hereu ha constatat que “estem aquí per intercanviar punts de vista, experiència, construcció de projecte, amb ganes de construir un sol país, una sola societat”. “Ens uneix la voluntat d’afrontar els reptes del present, però també del futur, que val la pena construir-lo col·lectivament: la Conferència Oberta només es pot entendre com la mà estesa al diàleg i a la construcció del futur”, ha assenyalat.

dijous, de març 25, 2010

Les contradiccions de CiU amb la MOROSITAT



CiU no proposa el mateix al Parlament de Catalunya que al Congrés dels Diputats.

A les Corts exhibeix una capacitat de pacte i esmena que no planteja al Parlament de Catalunya

Mentre a Catalunya plantegen el pagament a 30 dies sense marge, al Congrés accepten introduir mecanismes de gradualitat en els terminis de pagament d’aquí al 2013

CiU intenta enganyar i enredar la ciutadania fent un paper de consens i diàleg a Madrid que permet que la resta de grups puguin donar suport a la Llei de Morositat i sent inflexible a Catalunya

Ciu exhibeix a Madrid més flexibilitat i capacitat de diàleg que al Parlament de Catalunya.

CiU EXHIBEIX AL CONGRÉS MÉS FLEXIBILITAT I CAPACITAT DE DIÀLEG QUE AL PARLAMENT DECATALUNYA.

CiU al Parlament de Catalunya


1. Va fer una proposta que tenia a veure NOMÉS amb el sector públic.

2. Va fer una proposta que no establia mecanismes per al seu compliment.

3. Va fer una proposta al contemplar una reducció dels terminis de pagament a 30 dies de les administracions públiques.

4. Per tant, era una proposta, INVIABLE, INAMOVIBLE, INTRANSIGENT i IRREAL i amb l’únic objectiu de desgastar al Govern.

5. Era una proposta trampa i demagògica, ja que la Generalitat JA HA REDUIT considerablement la mitjana:

a. 1998 (Artur Mas, Conseller en Cap): Govern pagava a 290 dies.
b. 2010 (tot i la crisi i les dificultats econòmiques): Govern paga en un termini de pagament de 86 dies de mitjana.



Resolució aprovada pel Parlament de Catalunya, en el Ple Monogràfic sobre la Crisi del dia 24 de febrer de 2010,

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

(…) c) Continuar treballant, amb la constatació de l’esforç fet i en el marc de la crisi econòmica, per reduir el termini de pagament, amb l’objectiu d’arribar als seixanta dies.

(Aprovat amb el vot dels grups que donen suport al Govern i l’abstenció de la resta)

Tant el Govern central com el de la Generalitat adopten el compromís de treballar per reduir el temps de pagament.

dissabte, de març 06, 2010


Manifest 8 de març de 2010

Les dones i els homes socialistes commemorem que avui, 8 de març, el Dia
Internacional de les Dones, fa 100 anys que la socialista Clara Zetkin va proposar
aquesta celebració amb l’objectiu de promoure el sufragi universal femení,
30 anys de l’adopció de la Convenció per a l’eliminació de totes les
formes de discriminació contra les dones i 15 anys de la Plataforma d’Acció
de Beijing.


Hem de tenir molt presents aquests cent anys de lluita pels drets de ciutadania
de les dones. Avui hem de reivindicar més fort que mai la importància
de la igualtat d’oportunitats com a condició indispensable per al creixement
sostenible, l’ocupació, la competitivitat, l’excel·lència científica i la cohesió
social.

La igualtat entre dones i homes és una qüestió de drets fonamentals i
de justícia social però també una condició prèvia per a la superació de la crisi
econòmica i financera que estem patint.


Les i els socialistes treballem per una transformació de les estructures i els
models tradicionals que persisteixen a la nostra societat. El dèficit que suposa
la baixa participació i representació de les dones, sobretot en el sector
econòmic i financer, significa una pèrdua de talent femení que no ens podem
permetre. D’altra, constatem la pervivència dels estereotips sexistes a la nostra
societat, sent especialment preocupant la reproducció d’esquemes masclistes
entre les generacions més joves.

En aquest context ens comprometem a seguir treballant perquè la igualtat de
gènere sigui una prioritat en totes les agendes polítiques i avalem la feina feta
pel govern d’esquerres a Catalunya que ha aconseguit que en 4 anys s’hagin
duplicat els recursos destinats a la lluita contra la violència de gènere. S’han
posat en marxa protocols sectorials de detecció, atenció i recuperació de les
dones que han patit maltractaments; es disposa de 19 jutjats de violència sobre
la dona i 5 oficines d’atenció a la víctima del delicte; s’han especialitzat
efectius dels Mossos d’Esquadra des dels Grups d’Atenció a la Víctima i s’han
creat espais específics a les comissaries; s’està desplegant la Xarxa d’Atenció
i Recuperació Integral amb nous Centres d’Intervenció Especialitzada (Salt,
Sant Feliu de Llobregat, Amposta i Tarragona); i s’ha dotat de més recursos al
món local pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones.


En l’àmbit de la igualtat d’oportunitats a la feina més de 400 empreses catalanes
han rebut suport i formació per a l’elaboració de plans d’igualtat;
accions com el Jo, directiva, la xarxa Ariadna de mentoria, la incorporació de
dones en el sector del metall i del motor, o els ajuts a les dones rurals per a
l’accés a la cotitularitat de les explotacions agràries han millorat la presència
de dones en sectors molt masculinitzats i en àmbits de presa de decisió. I
més de 3300 dones en situació de vulnerabilitat per l’atur o la violència s’han
beneficiat de diversos tipus d’ajuts.


Des del socialisme seguirem apostant per un nou contracte social que asseguri
el repartiment entre dones i homes de tots els treballs, els remunerats i
els de cura de les persones, així com el repartiment del poder en tots els àmbits.

Les polítiques d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes requereixen
d’una veritable conscienciació de tots els agents socials i la seva rendibilitat
es tradueix en majors taxes d’ocupació, més contribució al PIB, majors ingressos
fiscals, índex de natalitat sostenibles i més cohesió social.

Sens dubte, la qualitat de les nostres democràcies requereix una participació equilibrada d’homes i dones en tots els espais de presa de decisions, sobretot en l’àmbit financer i econòmic en un moment de crisi com el que vivim.
DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
8 de març de 2010

dilluns, de març 01, 2010




A Torelló, presenten el DVD sobre el Respecte que ha elaborat l’Ajuntament i la Xarxa de Debat Educatiu


Aquest dilluns, a la sala d’actes de Gestiomat, s’ha presentat el DVD del Respecte, elaborat per l’Ajuntament de Torelló, en el marc dels treballs de la Xarxa de Debat Educatiu. La regidora d’Educació, Flora Vilalta, ha explicat que aquest instrument pedagògic es farà arribar als centres educatius de Torelló i, a través d’ells, arribarà a totes les famílies.

El curs 2007/08 es va iniciar un procés de debat que va conduir a introduir el valor del Respecte com element clau en el desenvolupament de la programació de la Xarxa de debat educatiu al llarg del curs 2008-2009. Entre les accions que es van portar a terme per treballar aquest valor van destacar la Festa del Respecte i el concurs d’Arts Visuals i Plàstiques sobre el Respecte, amb la corresponent exposició a la Biblioteca Dos Rius. Les dues accions van tenir una notable repercussió (especialment el concurs amb una participació de 1.168 alumnes) i van respondre perfectament a les pretensions del projecte.

El concurs tenia com a finalitat elaborar i editar un material pedagògic que servís per treballar aquest valor a l’aula i dins de l’entorn familiar a partir de tres eixos importants: el respecte a un mateix, el respecte als altres i el respecte a l’entorn. D’aquí va sorgir la idea d’elaborar el DVD del Respecte.

La intenció d’aquest DVD és esdevenir una eina útil per reflexionar sobre el valor del Respecte, de com es treballa i es mostra en la vida quotidiana i de com amb l’exemple dels grans esdevé model d’actuació per als infants i joves, i també, de com entre tots es va fent de la pedagogia activa el motor de la tasca educativa.

La Xarxa de Debat Educatiu és un espai on es troben totes les persones que estan implicades en l’educació dels infants i joves del municipi: docents, pares i mares de les AMPA, personal de pediatria del CAP, entitats del lleure, experts en l’àmbit educatiu, persones a títol personal, tècnics municipals... El projecte, que va néixer el febrer de 2005, està impulsat per les regidories de Benestar Social, Esports, Joventut i Infància i Educació de l’Ajuntament de Torelló, amb la col·laboració i l’assessorament tècnic de l’àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona.