Flora Vilalta

divendres, d’abril 30, 2010

1er de Maig


SORTIREM DE LA CRISI AMB TOTS ELS DRETS




Amb motiu del 1er de maig,
el PSC vol manifestar el seu compromís per sortir de la crisi
sense retallades socials ni de drets als treballadors,
malgrat les pressions de la dreta per suprimir drets laborals
o d’aquells que diuen que mantenir la cohesió social i la justícia social és “massa car”

dijous, d’abril 29, 2010



Sr. President, senyores i senyors diputats,
Pel nostre grup parlamentari, haver signat i votar aquesta proposta de resolució no suposa cap esforç, ni cap sacrifici, ni cap exercici de responsabilitat, ni tampoc una contribució a un gest unitari pensant de cara a la galeria.
No entenc a aquells que, amb grans escarafalls parlant de superresponsabilitat, demanen reconeixement per haver arribat a aquest acord quan, senzillament, estan complint amb la seva obligació i fent un acte de coherència.
Nosaltres votem aquesta proposta perquè entenem que, com a catalanistes i federalistes, la nostra obligació permanent és defensar l’autogovern i defensar l’Estatut. I la votem també per respondre positivament a la crida que feia el president de la Generalitat divendres passat, conegut el cinquè intent fallit del Tribunal Constitucional per dictar sentència sobre el recurs presentat pel Partido Popular contra l’Estatut d’Autonomia.
Votem aquesta resolució perquè volem afirmar un cop més la nostra convicció sobre la plena constitucionalitat de l’Estatut.
Votem aquesta resolució perquè volem reiterar, tantes vegades com calgui, l’especial respecte que ha de merèixer a tots una llei que ha estat referendada per a la ciutadania a la que ha de servir.
Votem aquesta resolució perquè, precisament des del respecte que ens mereixen les institucions i l’Estat de dret, no podem deixar d’assenyalar que el Tribunal Constitucional està en una situació anòmala. Incomplet per la defunció d’un magistrat, amb quatre magistrats amb un mandat que va acabar fa més de dos anys i mig, i amb un magistrat que ha estat atípicament privat de participar en les deliberacions i votacions sobre el recurs presentat pel PP contra l’Estatut.
Votem aquesta resolució perquè creiem que el Congrés i el Senat han de complir amb la seva obligació institucional d’assegurar que el Tribunal Constitucional estigui complet i que els magistrats que l’integren no hagin sobrepassat els seus mandats.
Votem aquesta resolució perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya no entendrien que les institucions catalanes no utilitzessin tots els mitjans al seu abast per defensar l’autogovern de Catalunya i el nostre Estatut. Perquè nosaltres seguim creient en l’Estatut. I el defensarem sempre, peti qui peti, passi el que passi. En això compartim també l’actitud del President Montilla expressada ahir mateix en aquesta Cambra.
I, per cert, volem aprofitar per solemnitzar el nostre suport a les decisions preses en aquest sentit pel govern de Catalunya en la seva reunió de dimarts.
Votem aquesta resolució perquè tots els elements que la integren no sols no posen en qüestió el nostre sistema institucional, sinó que pretenen assegurar el correcte funcionament de totes les institucions. També els punts tercer i quart de la proposta. I per això no acceptem l’esmena del Grup Mixt que pretén eliminar el punt tercer. I tampoc no volem pronunciar-nos ara sobre el contingut concret de la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional com pretén l’altra esmena del Grup Mixt.
Votem aquesta resolució perquè volem donar un missatge alt i clar a les institucions espanyoles i als demòcrates i progressistes de tota Espanya.
Perquè aquesta qüestió, senyores i senyors diputats, no és una controvèrsia entre Catalunya i la resta d’Espanya. Ni a Catalunya les opinions són monolítiques ni tampoc no ho són a Espanya.
Vegin, sinó, l’opinió del director del diari Público: “La exigencia constitucional de consensos amplios pretendía que la composición de la más alta instancia del sistema reflejara la evolución de las mayorías parlamentarias. Por tanto, quienes tanto predican las bondades de la Constitución sólo tienen que hacer una cosa: cumplirla”.
O parin atenció a aquest fragment d’un editorial del diari de més tirada a Espanya, el diari El País: “Obstinarse en que sea el tribunal en su actual composición quien se pronuncie, y no otro sin recusaciones ni prórrogas, pondría de manifiesto una inaceptable pretensión de determinar el contenido de la sentencia a través de argucias”. Jo no sería capaç de dir-ho més clar.
No estem demanant que es canviïn les regles de joc, només estem exigint que es compleixin.
No presionem el Tribunal Constitucional ni neguem la seva funció, només aspirem a que desenvolupi les seves funcions amb plena normalitat institucional, perquè les seves decisions puguin ser acceptades amb normalitat.
Demanem que tothom recordi que el nostre Estatut va ser negociat entre una delegació del Parlament i les Comissions Constitucionals del Congrés i del Senat, que va ser aprovat per majoria absoluta per les Corts Generals, i que va ser sotmès a referèndum dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya que, de forma majoritària, el van aprovar. I ho fem perquè sembla assenyat no promoure un xoc de legitimitats, i no hauria de difícil evitar-lo.
Creiem sincerament que aquí no només està en joc l’Estatut. Aquí està en joc una determinada interpretació de la Constitució.
La Constitució de 1978 va ser un gran espai de trobada. ¿Seguirem cabent-hi els que varem lluitar per aconseguir-la i la varem votar? ¿O ens veurem expulsats del consens constitucional 30 anys després? El que va ser possible el 1978, ¿no ho és avui? Nosaltres confiem avui en la Constitució com hi varem confiar llavors. La Constitució també ens pertany. També és la nostra.
En la nostra opinió alguns pretenen imposar una visió restrictiva de la Constitució, precisament la visió dels que es negaven a incorporar el concepte de nacionalitats i regions el 1978, la visió dels que van votar en contra del Títol Vuitè de la Constitució. I això és molt greu i pot causar un mal irreparable a Espanya. Que el que llavors es va poder solucionar, no s’espatlli avui.
Acabo.
Fa més de tres anys i mig el Partido Popular va presentar un recurs contra el Estatut cridant “España se rompe”. Si quelcom ha quedat clar en aquests més de tres anys i mig és que Espanya ni s’ha trencat, ni es trenca. En aquests més de tres anys i mig ha quedat clar que l’Estatut és una llei vigent que s’ha anat desplegant, proporcionant a Catalunya més competències, i a totes les Comunitats Autònomes un nou sistema de finançament. Hem vist també com d’altres Comunitats Autònomes s’han inspirat en el nostre Estatut per a reformar els seus propis Estatuts. I no ha passat res. Res no s’ha trencat. Ni el Partido Popular ha presentat recurs contra aquests Estatuts.
Res no s’ha trencat. I així ha de ser. Així ha de continuar essent. I perquè sigui així, no hi ha millor camí que el que assenyala la pròpia Constitució. La que van fer i defensar Jordi Solé Tura i Miquel Roca. La que va defensar fins el seu assassinat ignominiós Ernest Lluch. Aquesta Constitució, llegida a la llum de llavors, amb la mirada clara dels que volien que servís per unir, i no amb la mirada dels que, en intentar apropiar-se-la, només causaran divisió.
Reflexionin també, senyors del Partido Popular, si la millor manera d’unir Espanya és impedir que es pugui parlar en català al Senat. Votin la proposta de modificació del reglament del Senat acordada entre el grup Socialista, l’Entesa Catalana de Progrés, el grup de Convergència i Unió, i altres senadors. Votin-la. I pensin en retirar el seu recurs contra el nostre Estatut, demostrin així el seu amor a Catalunya i a Espanya.
Moltes gràcies, senyor President, senyores i senyors Diputats.
Discurs del portaveu del grup PSC-CpC Miquel Iceta

diumenge, d’abril 25, 2010





“Jo vull claredat. Mas vol la independència; nosaltres, l’Estatut”
José Montilla diu a Rajoy que “jo no vull canviar les regles del joc, el que vull és que es compleixin”
El primer secretari del PSC i President de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat avui que Artur Mas “vol i dol; ara diu que si es fa una consulta independentista a Barcelona aniria a votar, doncs bé, jo li dic que no s’amagui i que digui clarament el que vol, que faci una campanya per tot Catalunya demanant la independència si aquestes són les seves conviccions”. “Jo vull claredat. Ell, la independència. Nosaltres, l’Estatut”, ha afegit.
José Montilla ha dit aquestes paraules durant un míting celebrat al pavelló de la Mar Bella de Barcelona, on el PSC ha innovat amb un nou format a l’estil d’un “talk show” en què Manuela De Madre ha exercit de mestra de cerimònies. Abans de donar pas a les intervencions de Jordi Hereu i José Montilla, per l’escenari hi han passat Pilar Díaz, presidenta de l’Associació d’Amputats St Jordi; Matías Carnero, president del comitè d’empresa de SEAT; i César Mascaraque, enginyer industrial, MBA de Harvard i Managing Director per Europa de www.ask.com, que han explicat les seves experiències i com, gràcies al suport dels governs d’esquerres, han pogut desenvolupar la seva vida, la seva feina i els seus projectes.
Durant la seva intervenció, el primer secretari socialista ha assegurat que “no em preocupen les consultes” perquè “representen el sentiment i l’opinió d’altres ciutadans que surten i s’expressen democràticament”. En canvi, ha afegit, “em preocupen els que s’amaguen i enganyen o no són conseqüents. Avui sabem què fa en Mas? I demà, què farà? Demà, Artur Mas, no anirà a donar suport a cap consulta tot i que se’n mor de ganes, ha decidit amagar-se i envia, de moment, a Felip Puig i Oriol Pujol en representació seva”.
“Mas i jo som diferents. Molt. Molt diferents. Però les nostres diferències personals i polítiques no són res al costat de les diferències que tenim sobre el model de país”, ha dit Montilla, per qui “no podem donar força a qui divideix, sinó a qui suma, i no volem un país que enfronta les persones en funció de si són nacionalistes o no, ni tampoc volem que Catalunya la presideixi qui amaga sistemàticament les seves intencions” “Jo, en canvi, no m’amago de res: Ni del que sóc, ni del que penso, ni del que faig. Aquesta és la diferència”, ha explicat.
TC: “Vull que es compleixin les regles del joc”
En referència al Tribunal Constitucional, José Montilla ha assenyalat que “amb tot el respecte institucional, he volgut transmetre als catalans i a la resta de pobles d’Espanya que potser havia arribat el moment de dir que ni Catalunya ni Espanya han de suportar una nova fase de desgast i descrèdit d’una de les institucions més rellevants del nostre sistema polític”. “I que el TC hauria de reflexionar sobre si, amb la seva composició actual, està en condicions de treballar amb la normalitat i la serenor que serien desitjables”, ha indicat.
Montilla ha dit ser “conscient que la situació anòmala del TC, pel que fa a la seva composició i el bloqueig de la seva renovació, té com a principal responsable al PP. I sóc jo, el president de Catalunya, qui té l’obligació de demanar la immediata renovació dels membres que han esgotat el seu mandat, pel bé de Catalunya, pel bé d’Espanya, i pel bé de la pròpia institució”. Perquè, segons el primer secretari del PSC, “en democràcia les lleis són les regles del joc i s’han de respectar, complir, i fer-les complir. I en un Estat de Dret, el que no és normal, és haver d’exigir el compliment de les lleis. Per tant, senyor Rajoy, li vull dir una cosa: Jo no vull canviar les regles del joc, El que vull és que es compleixin”.

divendres, d’abril 23, 2010


Bona diada de Sant Jordi

divendres, d’abril 16, 2010

“Cal demanar la immediata renovació d’aquest Tribunal Constitucional que no ha sabut estar a l’alçada”


Declaració de la secretària de Justícia del PSC i ponent de l’Estatut, Lídia Santos

- El PSC considera que la situació generada per la votació d’aquest matí al Tribunal Constitucional en relació a la sentència de l’Estatut és molt greu. Els socialistes no entenem aquest procés i el poble de Catalunya no entén en absolut l’actuació del Tribunal.

- Ens trobem davant un Tribunal Constitucional incapaç d’afrontar les seves responsabilitats en relació a l’Estatut de Catalunya, en una situació d’absoluta precarietat, en la mesura que no ha estat renovat en els terminis que preveu la Constitució. Per tant en una situació constitucionalment anòmala.


- Queda en evidència que la no renovació del Constitucional ha afectat seriosament la seva capacitat per trobar una sortida raonable al recurs del Partit Popular.


- Per tant, el Tribunal Constitucional i els seus magistrats han de reflexionar molt seriosament sobre el paper que la Constitució els hi atorga i sobre les conseqüències polítiques dels seus actes i decisions.


- El Tribunal Constitucional està al servei de la Constitució, d’Espanya, de les comunitats autònomes i dels ciutadans i, per tant, cal demanar la immediata renovació d’aquest Tribunal que no ha sabut estar a l’alçada.


- Els socialistes insistim en la constitucionalitat i legitimitat d’aquest Estatut que ve donada per la voluntat del Parlament de Catalunya i les Corts Generals i refrendada pel poble de Catalunya. Per tant, és incomprensible que vulgui ser modificat per opinions personals i no per la recta interpretació de la Constitució.


- Catalunya continuarà el seu camí, com ha fet fins ara, desplegant l’Estatut que li dóna les cotes d’autogovern més àmplies que mai hagi tingut.

dimarts, d’abril 13, 2010

Comunicat PSC Osona


Com a PSC Osona reafirmem el compromís dels socialistes amb les polítiques d’immigració que s’han realitzat als pobles i ciutats de Catalunya a favor de la convivència i la integració.

L’Executiva comarcal del PSC Osona, per tant, donem suport als companys del grup socialista de Vic que, han expressat la seva pròpia posició, diferent de la de l’alcalde de Vic, per l’ús incorrecte que vol fer de les dades del padró i, que van en contra dels nostres ideals com a persones i com a partit.

Des del PSC Osona pensem que s’han de continuar fent accions i desenvolupant projectes per evitar que la immigració sigui un motiu per fer demagògia , política ineficaç i populista.

El PSC sempre ha apostat per fer polítiques a favor de la convivència, la integració i el respecte a les persones.

Osona, 13 d’abril de 2010

dijous, d’abril 08, 2010

José Montilla reivindica “la unitat dels progressistes al voltant del PSC com a partit central del país i de les esquerres catalanistes




El president de la Generalitat i primer secretari del PSC reclama també “la unitat política, institucional i catalanista al voltant de l’Estatut aprovat entre les Corts Generals i el Parlament de Catalunya, i referendat majoritàriament pel poble de Catalunya”


El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha reivindicat “la unitat dels progressistes al voltant del PSC com a partit central del país i de les esquerres catalanistes”, un partit que segons ha expressat defensa “un socialisme renovat, contemporani, obert a totes les sensibilitats emergents que expressen desig de canvi i de renovació ètica i moral de la nostra societat”.



Així mateix, Montilla també ha volgut reclamar “la unitat política, institucional i catalanista al voltant de l’Estatut aprovat entre les Corts Generals i el Parlament de Catalunya, i referendat majoritàriament pel poble de Catalunya”. El primer secretari dels socialistes catalans ha demanat “la unitat civil del poble català, amb la determinació renovada de fer cada dia realitat el designi d’esdevenir un sol poble”, una unitat civil que segons ha dit “ha de ser unitat social”. “No hi ha nació sense societat i és, precisament, el combat per la justícia i la cohesió social la millor contribució a la nació” ha dit.




José Montilla ha pronunciat aquestes paraules en el decurs de la presentació del llibre ‘Tal com ho vaig viure’, el llibre de memòries de Joan Reventós, que s’ha presentat avui a La Pedrera de Barcelona, i en la qual també han intervingut el president del PSC, Isidre Molas, i l’eurodiputat socialista, Raimon Obiols, que ha definit Reventós com “un guanyador de la política”.