Flora Vilalta

diumenge, d’abril 25, 2010





“Jo vull claredat. Mas vol la independència; nosaltres, l’Estatut”
José Montilla diu a Rajoy que “jo no vull canviar les regles del joc, el que vull és que es compleixin”
El primer secretari del PSC i President de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat avui que Artur Mas “vol i dol; ara diu que si es fa una consulta independentista a Barcelona aniria a votar, doncs bé, jo li dic que no s’amagui i que digui clarament el que vol, que faci una campanya per tot Catalunya demanant la independència si aquestes són les seves conviccions”. “Jo vull claredat. Ell, la independència. Nosaltres, l’Estatut”, ha afegit.
José Montilla ha dit aquestes paraules durant un míting celebrat al pavelló de la Mar Bella de Barcelona, on el PSC ha innovat amb un nou format a l’estil d’un “talk show” en què Manuela De Madre ha exercit de mestra de cerimònies. Abans de donar pas a les intervencions de Jordi Hereu i José Montilla, per l’escenari hi han passat Pilar Díaz, presidenta de l’Associació d’Amputats St Jordi; Matías Carnero, president del comitè d’empresa de SEAT; i César Mascaraque, enginyer industrial, MBA de Harvard i Managing Director per Europa de www.ask.com, que han explicat les seves experiències i com, gràcies al suport dels governs d’esquerres, han pogut desenvolupar la seva vida, la seva feina i els seus projectes.
Durant la seva intervenció, el primer secretari socialista ha assegurat que “no em preocupen les consultes” perquè “representen el sentiment i l’opinió d’altres ciutadans que surten i s’expressen democràticament”. En canvi, ha afegit, “em preocupen els que s’amaguen i enganyen o no són conseqüents. Avui sabem què fa en Mas? I demà, què farà? Demà, Artur Mas, no anirà a donar suport a cap consulta tot i que se’n mor de ganes, ha decidit amagar-se i envia, de moment, a Felip Puig i Oriol Pujol en representació seva”.
“Mas i jo som diferents. Molt. Molt diferents. Però les nostres diferències personals i polítiques no són res al costat de les diferències que tenim sobre el model de país”, ha dit Montilla, per qui “no podem donar força a qui divideix, sinó a qui suma, i no volem un país que enfronta les persones en funció de si són nacionalistes o no, ni tampoc volem que Catalunya la presideixi qui amaga sistemàticament les seves intencions” “Jo, en canvi, no m’amago de res: Ni del que sóc, ni del que penso, ni del que faig. Aquesta és la diferència”, ha explicat.
TC: “Vull que es compleixin les regles del joc”
En referència al Tribunal Constitucional, José Montilla ha assenyalat que “amb tot el respecte institucional, he volgut transmetre als catalans i a la resta de pobles d’Espanya que potser havia arribat el moment de dir que ni Catalunya ni Espanya han de suportar una nova fase de desgast i descrèdit d’una de les institucions més rellevants del nostre sistema polític”. “I que el TC hauria de reflexionar sobre si, amb la seva composició actual, està en condicions de treballar amb la normalitat i la serenor que serien desitjables”, ha indicat.
Montilla ha dit ser “conscient que la situació anòmala del TC, pel que fa a la seva composició i el bloqueig de la seva renovació, té com a principal responsable al PP. I sóc jo, el president de Catalunya, qui té l’obligació de demanar la immediata renovació dels membres que han esgotat el seu mandat, pel bé de Catalunya, pel bé d’Espanya, i pel bé de la pròpia institució”. Perquè, segons el primer secretari del PSC, “en democràcia les lleis són les regles del joc i s’han de respectar, complir, i fer-les complir. I en un Estat de Dret, el que no és normal, és haver d’exigir el compliment de les lleis. Per tant, senyor Rajoy, li vull dir una cosa: Jo no vull canviar les regles del joc, El que vull és que es compleixin”.