L’ESTATUT I EL FUTUR DE CATALUNYA
Des de fa molt temps, potser fins i tot massa, la ciutadania sent a parlar del nou Estatut de Catalunya. En realitat aquest no és un tema menor. A principis del segle XXI, al nostre país se li plantegen reptes importants i cal buscar solucions i respostes apropiades.
L’Estatut de Sau ens queda curt, la societat ha avançat a un ritme vertiginós: la nostra presència a Europa, l’immigració, els nous models de família, la nostra gent gran, la mobilitat, el paper de la dona ... i un llarg etcètera de fenòmens, que gairebé eren impensables ara fa més de vint-i-cinc anys, ens porten a impulsar la redacció d’un nou Estatut que doni resposta a aquestes necessitats i alhora plantegi una nova manera de relacionar-nos amb Espanya, una Espanya cada cop més plural i també cada cop més necessitada de noves estratègies federals.
La molta o poca experiència que aquests anys de democràcia ens han donat no han de ser excusa per pensar que les coses no es poden canviar, ans el contrari, cal estar disposat a plantejar noves maneres de relacionar-se i d’avançar cap a una societat que ha aprés de manera molt ràpida que significa viure en l’estat del benestar i que en demanda més, la qual cosa és del tot lícita.
Aquests podrien ser alguns dels arguments, de ben segur que n’hi ha més, per justificar que necessitem un nou Estatut. La política del “peix al cove” ja no és vàlida, cal actuar des de la seguretat i des de l’ estabilitat, independement de quines siguin les forces polítiques que governin a Espanya i a Catalunya i de les aliances que es creïn.
L’objectiu més important que Catalunya té en aquests moments és tenir un nou Estatut, el millor de la seva història. Per això, la decisió del president de la Generalitat de cessar els consellers d’ERC té un únic propòsit: ser coherent amb la convicció que el més important és que Catalunya tingui el nou Estatut .
No hi pot haver cap conseller de la Generalitat de Catalunya amb una posició diferent a la que el Govern considera que és el millor pel país.
Amb la seva decisió, el president de la Generalitat ha volgut “esvair la incertesa i evitar confusions”. La ciutadania no entendria la divisió del Govern en aquest moment tan transcendental per a Catalunya.
El trajecte que L’Estatut ha fet no ha estat fàcil, el PP ha posat molts pals a les rodes i ha exhibit un anticatalanisme fora de qualsevol lògica democràtica, el no a l’Estatut, forma part del seu patrimoni anticatalanista.
El PSC és bolcarà a treballar per aconseguir la victòria del SÍ.
El dia del referèndum la ciutadania serà cridada a votar un nou Estatut i que ningú es deixi enganyar per les veus que ja parlen de primàries, vots de càstig..., el propi president de la Generalitat ja ha anunciat que es celebraran eleccions anticipades abans d’acabar l’any. Ara votem el futur de Catalunya, ara votem l’Estatut que ha de fer possible, una Catalunya més rica i plena.
Flora Vilalta i Sospedra
Diputada pel PSC al Parlament de Catalunya.