Flora Vilalta

dilluns, de maig 08, 2006

DEBAT DE L'ESTATUT A LA COMISSIÓ GENERAL DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES


El 3,4 i 5 de maig, l'Estatut es va debatre a la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat.
Jo formava part de la delegació de diputats/des del Parlament de Catalunya i el meu grup parlamentari en va encarregar el Títol de drets i deures, al qual el PP havia presentar una esmena de supressió.
A continuació, transcric el text de la meva intervenció:

Els catalans i les catalanes estem especialment satisfets de que en el nostre Estatut i figuri un títol de drets i deures i principis rectors.
L’Estatut del 79 no contemplava aquest apartat. Ara a principis del segle XXI creiem que es fa necessari que l’Estatut parli dels drets i dels deures dels ciutadans. En cap cas estem parlant de que les persones que viuen a Catalunya tinguin més drets i/o més deures que la resta de ciutadans i ciutadanes de l’Estat, això ha quedat clar en el redactat que avui estem debatent. És l’administració la que haurà d’assumir noves obligacions.
La lluita per aconseguir un estat democràtic ha estat sens dubte una lluita per aconseguir una societat més igualitària, més justa i més cohesionada i això s’ha aconseguit reconeixent els drets i deures dels homes i les dones.

Estem segurs que la resta de comunitats autònomes inclouran en les redaccions dels seus nous Estatuts, un títol de drets i deures semblant al que avui ens ocupa. En gran mesura, la Comunitat Valenciana ja ho ha fet.

En realitat el que hem fet és escriure i subscriure un gran pacte social que permet avançar en les relacions entre la ciutadania i els seus representants escollits democràticament.
Si de això és tracte, a qui li ha de fer por, a qui realment li incòmode, sentir parlar dels drets de les famílies, dels infants, de la educació, de la protecció del medi ambient, del dret a la feina, dels joves, de la participació de la societat...?. Pel que hem anat veient i sentint, incòmode i molt als representants del Partit Popular i de manera ostentosa als seus màxims líders que no han escatimat en res per tal de mentir davant de la ciutadania dient que l’Estatut de Catalunya permetia l’eutanàsia, la poligàmia i un llarg reguitzell de barbaritats més.
Durant tots aquests mesos vostès han fet creïble aquella dita que diu que” la ignorància és atrevida”,
Però vostès no ho han fet des de d’ignorància sinó des del coneixement i des del convenciment que tot plegat, que aquest embolica que fa fort els reportaria redits electorals, i un desgast important al govern d’Espanya i al govern de Catalunya.
Vostès no han fet propostes noves en busca del consens, s’han limitat a demanar la supressió del capítol de drets i deures, han intentat enfrontar territoris i fer creure als ciutadans que Catalunya , els catalans i catalanes volem ser tractats diferents i gaudir de privilegis. Res més allunyat de la realitat, Catalunya ha estat i continuarà sent una lluitadora incansable per les llibertats de les persones, de totes les persones, des de la seva solidaritat amb tots els pobles d’Espanya. No hi ha res de inconstitucional en aquest reconeixement de drets i deures del nou Estatut, ho diu clarament l’informe del lletrat i no hi ha cap dret ni cap deure que no pugui ser exercit per qualsevol ciutadà o ciutadana amb independència del territori on visqui.

Nosaltres apostem per conviure en una societat on homes i dones se sentin plenament representats i on els seus drets i els seus deures estiguin plenament recollits i garantits, creiem que aquesta és la única manera de viure en una societat justa i equitativa, prospera i moderna on no hi caben els tabús ni les pors.
Per tot això votarem en contra de qualsevol proposta que vulgui eliminar o distorsionar el títol de drets i deures que va quedar recollit en el ple del congres de diputats.

Flora Vilalta i Sospedra.