Flora Vilalta

diumenge, de juliol 18, 2010

Faré campanya en defensa de la senyera de tots, en defensa de l'Estatut de tots




José Montilla retreu a Mas que “com a resposta a la indignació catalana contra la sentència hi hagi líders que s’aixequin de la taula abans d’hora o bé siguin incapaços de presentar cap proposta”
El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat avui que “la Catalunya somiada es construeix amb fets i no amb paraules; fets com el d’ahir al Parlament de Catalunya, cercant la unitat”. “Bé està el que bé acaba. Però ningú no entén que com a resposta a la indignació catalana contra la sentència hi hagi líders que s’aixequin de la taula abans d’hora o bé siguin incapaços de presentar cap proposta”, ha afegit.
Segons José Montilla, “ahir vam aconseguir la unitat en el Parlament en l’últim segon, amb un cop d’audàcia. També aconseguirem la victòria electoral en el darrer segon. Però no n’hi haurà prou amb l’audàcia. Caldrà molta feina, molt compromís de molta gent. Caldrà contundència en els missatges. Claredat en els discursos. I també reclamar que els nostres principals adversaris parlin clar. Si volen canviar de bandera, que ho diguin. Si renuncien a defensar l’Estatut, que ho diguin. Jo faré campanya en defensa de la senyera de tots, en defensa de l’Estatut de tots”.
Durant la seva intervenció a la cloenda de la Convenció del Programa Marc, que ha reunit 900 delegats i 200 convidats a Lleida, el president de la Generalitat ha considerat que “tampoc no ens podem enganyar sobre les possibilitats d’unitat real entre les forces polítiques catalanes” i “hem d’acceptar que la sentència del Tribunal Constitucional ens ha situat davant d’una disjuntiva: o bé refer el pacte estatutari i reforçar el pacte constitucional o bé optar per trencar el marc estatutari i constitucional. També hi ha una tercera opció, la del PP, la de la dreta espanyolista, antiga nacionalment i socialment”.
“I l’opció dels socialistes catalans és clara: ens proposem refer el pacte estatutari, defensant l’Estatut votat pels catalans i el potencial d’autogovern que conté, reforçar el pacte constitucional de 1978, sense renunciar a una futura reforma de la Constitució per dotar-nos d’un Senat federal i reconèixer de forma clara la plurinacionalitat d’Espanya”, ha indicat Montilla, que ha afegit que “no estic parlant d’una reforma per demà, sóc conscient que amb l’actual correlació de forces i amb la posició del PP això avui no és possible”.
En aquest sentit, el primer secretari socialista ha assegurat que “els que volen trencar el marc estatutari i constitucional tenen l’obligació de dir-ho, com ho fa Esquerra Republicana. Demano la mateixa claredat a CiU i a Artur Mas, que té l’obligació de decidir. O defensa l’Estatut que van votar els catalans i una Espanya federal, o defensa la ruptura amb Espanya”. “La sentència ha malmès moltes coses. I això no s’arregla ni amb una resolució del Parlament ni amb una resolució del Congrés. S’ha produït una ruptura de confiança i un distanciament emocional que caldrà superar. I això reclama de tots molta intel•ligència, tenacitat i voluntat de pacte. Per mi no quedarà”, ha explicat.
“Som gent seriosa i sabem cap a on anem”
Referint-se al Programa Marc, el primer secretari socialista ha assenyalat que “són temps difícils, però els socialistes som gent seriosa i sabem cap a on anem. Amb aquest Programa Marc hem traçat l’horitzó del nostre projecte polític i de país. Un horitzó ple d’esperança, per guanyar el futur de Catalunya”.
“Els socialistes som els arquitectes dels pilars fonamentals de l’estat del benestar a Catalunya i Espanya. Per això sabrem reformar-lo i reforçar-lo evitant el desmantellament que pretén la dreta”, ha conclòs.