Flora Vilalta

dilluns, de juliol 05, 2010

Volem l'Estatut, tot l'Estatut

Dilluns 28 de juny, el Tribunal Constitucional feia públic el “fallo” de la Sentència que resolia el recurs presentat pel Partido Popular davant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Aquesta sentència, que es produeix gairebé 4 anys després de presentar-se el recurs, sent l’Estatut plenament vigent i amb prop de 50 lleis que el desenvolupen, ha declarat inconstitucional un article sencer, 13 paràgrafs d’altres articles, i sotmet a una interpretació restrictiva ( coneixerem l’abast quan sigui pública la sentència) 27 articles més.
Tot i que s’ha d’esperar a disposar de la totalitat de la sentència, quan aquesta es faci pública, per poder realitzar la corresponent valoració jurídica rigorosa, cal fer una valoració política de la mateixa.
NO volíem la sentència d’un TC en situació anòmala. El TC s’hauria d’ haver inhibit o haver declarat la plena constitucionalitat de l’Estatut votat pels catalans.
La Sentència no dona la raó al Partit Popular, que impugnava 124 articles.
El TC ha declarat la constitucionalitat de l’Estatut, amb algunes salvetats: 14 preceptes declarats inconstitucionals (1 article sencer i 13 parcialment), 23 articles i 4 disposicions addicionals que han de ser interpretats
No renunciarem a allò que el poble de Catalunya va votar. Volem recuperar a través de la política i dels mitjans legals i institucionals més adients,el que la sentència ha anul∙lat o interpretat de forma restrictiva.
El nostre projecte, i la única possibilitat d’unitat catalanista, és la defensa íntegra de l’Estatut i el seu ple desenvolupament, a través de la política, refent el pacte estatutari en la seva integritat, reforçant l’esperit ample i generós del pacte constitucional.
El procés d’elaboració de l’Estatut ha valgut la pena. Malgrat la Sentència, tenim un Estatut molt millor del que teníem el 2005
Malgrat la retallada, la major part de l’Estatut és constitucional i comporta un avenç molt important respecte l’anterior,en reconeixement nacional, en competències, en millora de recursos, en millora dels instruments que tenim per defensar els nostres interessos.
És un esforç que ha valgut la pena i convé continuar donant tot el suport al President Montilla. No renunciàrem a les aspiracions legitimes del poble de Catalunya.


Flora Vilalta i Sospedra
Diputada del Parlament de Catalunya pel PSC
Publicat al setmanari El9Nou (5 de juliol de 2010)