Flora Vilalta

dijous, de febrer 16, 2006

Un nou Estatut per la Catalunya del segle XXI


Els socialistes ens havíem compromès a elaborar un nou Estatut que, a partir de l’experiència de 25 anys de vigència de l’Estatut de Sau i en resposta als nous problemes i sensibilitats ciutadanes, aprofundís en l’autogovern de Catalunya al voltant de tres grans qüestions: el reconeixement de la singularitat nacional de Catalunya, l’increment de les competències de la Generalitat i una millor garantia pel seu exercici efectiu, i un finançament just.
El nou Estatut es compromet amb els valors del segle XXI. És l’instrument que permetrà construir una Catalunya de benestar, basada en la cohesió social, sostenible, que aposti per la cultura de la pau, que asseguri la competitivitat i el suport als emprenedors, que impulsi la societat del coneixement i les noves tecnologies, que reconegui la riquesa de la diversitat i que impulsi la nostra cultura i la nostra llengua, dins i fora de Catalunya i també internacionalment.
El nou Estatut reconeix la singularitat nacional de Catalunya i els seus drets històrics, i garanteix la màxima protecció i projecció de la llengua i cultura catalanes. Suposa un salt endavant en drets lingüístics i estableix que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya tenen el dret a usar la llengua que lliurement escullin, però també el deure de conèixer tant el castellà com el català.
El nou Estatut estableix un capítol de drets i deures. Es compromet amb la gent de Catalunya. Proclama la voluntat dels poders públics de Catalunya per garantir la plena integració social i l’exercici, en condicions d’igualtat, de tots els drets de ciutadania per als joves, la gent gran, les dones i les persones amb discapacitats.
El nou Estatut reconeix el paper del món local i es compromet a vetllar per uns governs locals forts i propers a la ciutadania. El nou Estatut incorpora aquest reconeixement explícit, alhora que estableix un marc des dels qual garantir al món local que podran continuar treballant en millors condicions pel benestar i el progrés de la gent de Catalunya.
El nou Estatut s’ocupa dels problemes que més preocupen a la ciutadania. El nou Estatut dóna capacitat a la Generalitat per treballar en aquells àmbits que més preocupen als ciutadans de Catalunya, com ara l’ocupació, la seguretat, la immigració i els permisos de treball dels treballadors estrangers. Incorporant noves competències i millorant les que ja tenim serà possible treballar pel benestar i el progrés del país.
El nou Estatut permetrà decidir des de la proximitat sobre allò que afecta als catalans. D’aquesta manera, podrem decidir sobre els trens de rodalies, les beques de l’ensenyament obligatori o les inspeccions laborals que més s’adaptin a la nostra realitat.
El nou Estatut permet a Catalunya tenir veu a Europa i al món. Quan a la Unió Europea es prenguin decisions que puguin afectar-nos, cosa que cada cop és més freqüent, hem de poder ser-hi. El nou Estatut ens ho permet.
El nou Estatut incorpora un sistema de finançament transparent, just i solidari, que ens aporta els recursos necessaris per a construir una societat més pròspera i cohesionada. No farem realitat una societat de benestar a Catalunya sense els recursos que ha d’aportar el nou model de finançament. El nou Estatut incorpora un sistema imprescindible per garantir el progrés econòmic del país. Només amb un finançament adequat podrem tenir l’educació, la sanitat, les infraestructures, la formació, les noves tecnologies i els estímuls que necessitem per fer una Catalunya econòmicament competitiva i amb unes polítiques socials potents. El trets més destacats del nou sistema de finançament són:
L’Agència Tributària de Catalunya gestionarà, recaptarà, liquidarà i inspeccionarà tots els tributs propis de la Generalitat i, per delegació de l’Estat, els tributs estatals totalment cedits a la Generalitat.
Consorci entre l'Agència Tributària de Catalunya i la de l'Estat per recaptar els tributs estatals cedits parcialment a Catalunya
Increment de la cistella d’impostos amb el 50% de l’IRPF, el 50% de l’IVA i el 58% del impostos especials, fet que permet una millora dels recursos i de l’autonomia financera de Catalunya
Participació de la Generalitat en les subvencions estatals i europees (activitat de foment)
Major responsabilitat de la Generalitat sobre les hisendes locals
Fort augment de les inversions de l’Estat en matèria d’infraestructures a Catalunya, amb el compromís que durant set anys s’equiparin a la participació relativa del PIB català en el PIB espanyol. Aquests recursos podran ser utilitzats també per alliberar peatges.
Als partits catalans no ens ha de tremolar la mà per dir amb tot el convenciment que aquest és un bon Estatut, que ens permetrà sortir de les actuals mancances que té l’actual i fer front als nous reptes socials i econòmics que la ciutadania ens demana.
Els ciutadans i les ciutadanes esperen que més enllà de protagonismes i partidismes, els seus representants siguem capaços de resoldre els seus problemes i que la il·lusió col·lectiva d’una Catalunya més avançada, més pròspera i més cohesionada es faci realitat.
Flora Vilalta i Sospedra
Diputada del PSC al Parlament de Catalunya.
Publicat al setmanari EL9Nou (17 de febrer de 2006).
Publicat al setmanari Osona Comarca (17 de febrer de 2006).