Contra la violència de gènere
Enguany l’ajuntament de Torelló, ha aprovat el Pla d’igualtat dona-home, aquest pla ha estat elaborat juntament amb la resta de municipis que formen el Consorci de la Vall del Ges-Orís i Bisaura. Aquest Pla recull tot un conjunt d’accions, que tenen com a objectiu el foment de la igualtat entre les dones i els homes i que cada municipi desenvolupa des de la seva pròpia autonomia, des del coneixement de les seves necessitats i d’acord amb el seus recursos pressupostaris.
Tot i que a començaments del segle XXI ens pugui semblar estrany haver de continuar reivindicant aquesta igualtat, tant en l’àmbit privat, com en l’àmbit social,com en l’àmbit laboral, constatem que la realitat és tossuda i les desigualtats més o menys encobertes continuen existint.
D’aquí que les administracions tinguem la responsabilitat de fomentar polítiques igualitàries conjuntament amb els ciutadans i ciutadanes.
La violència de gènere és la manifestació més brutal de la desigualtat que encara persisteix en la nostra societat. Es tracta de una qüestió de drets humans i de l’ exercici de les llibertats fonamentals.
Drets i llibertats absolutament incompatibles amb la por d’una dona a ser agredida, precisament en l’espai on les persones ens hem de sentir més segures,l’espai de la nostra intimitat familiar.
La violència envers les dones, és un autèntic acte criminal, perquè és un crim atemptar contra la seva vida, la seva integritat física, el seu dret a la llibertat, al respecte, a la capacitat de decisió i a l’autoestima.
La violència de gènere es presenta de múltiples formes. Des de la violència coneguda com domèstica,massa anys legitimada, fins a les agressions sexuals, el tràfic de dones i la prostitució, les mutilacions genitals i altres formes, de vegades subtils, d’opressió i violència.
Segons un recent informe de l’OMS, per a les dones entre els 16 i els 44 anys, la violència de gènere és la principal causa de mort i/o invalidesa, per sobre de les morts provocades pel càncer i els accidents de trànsit.
L’any 2005, les morts per violència de gènere han disminuït lleugerament, en canvi han augmentat el nombre de denuncies, no podem baixar la guàrdia, davant d’aquests actes criminals, ens calen polítiques de prevenció i informació.
Augmenten també les denuncies de violència dels fills envers els seus pares ( principalment mares) i les denuncies de violència exercida en la gent gran.
L’ajuntament de Torelló té un protocol d’actuació, per atendre a les persones víctimes de violència de gènere.
Aquest protocol enguany, s’ha revisat, amb tots els agents que intervenen o poden intervenir en aquests casos, CAP de Torelló, serveis socials de l’ajuntament, policia local, MMEE...
Un cop revisat el protocol, hem decidit iniciar una campanya informativa i preventiva, perquè tothom sàpiga que si és o se sent víctima de qualsevol forma de violència, té al seu abast un seguit de recursos i professionals que poden ajudar.
L’àmbit local és l’adien per impulsar mesures i marcs d’actuació que permetin optimitzar recursos, coordinar esforços i intervencions, i contribuir a la lluita contra la violència de gènere.
Aquest fullet que avui els presentem, el farem arribar a totes les llars del nostre municipi.
Volem un poble lliure de violència de gènere,apostem clarament, pel foment de la democràcia, la cultura de la pau i les activitats educatives preventives, per això des de la regidoria d’educació i joventut , hem iniciat uns tallers pel foment de les relacions igualitàries, adreçats als joves
Volem un poble inclusiu on tots, homes i dones hi tinguem cabuda en igualtat, sense violència i sense discriminacions.
Per acabar el meu agraïment a tots els professionals i institucions que hi ha col·laborat i a vostès per la seva assistència.
Torelló 2 de desembre de 2005.