Flora Vilalta

diumenge, de desembre 20, 2009

El Govern reforma l’Impost de Successions per fer-lo més just

IMPACTE SOBRE ELS CONTRIBUENTS. Actualment un 55 % dels contribuents que ha de fer la declaració l’impost no paga res. Gràcies a la reforma, aproximadament un 94 % dels contribuents no pagaran res per aquest impost.


Només seguirà pagant un 6 %, dels contribuents, és a dir, les herències de gran quantia.



RESULTAT DE LA REFORMA:

Ø Se suprimeix l’impost per a les classes mitges i les treballadores.

Ø Es rebaixa l’impost a les classes mitges altes.

Ø Es manté substancialment l’impost per a les grans herències.


IMPACTE SOBRE LA RECAPTACIÓ. La reforma de l’impost s’aplicarà de manera progressiva (entre l’1-01-2010 i l’1-07-2011).

Gràcies al 6 % de contribuents que seguirà pagant, es conserva una part important de la recaptació que la Generalitat obtenia fins ara. Quan l’impost s’implementi plenament (2012), s’estima que la recaptació estarà prop dels 450 milions d’euros. Es a dir, la meitat del que es recapta actualment.


COMPLIR ELS COMPROMISOS. La reforma compleix un compromís del Govern d’Entesa i el President Montilla.

Reforma a fons, SÍ. Supressió, NO.

Per ser coherents amb els nostres principis: la justícia social, la redistribució de la riquesa i reconèixer l’esforç d’estalvi de les famílies.

L’impost tal i com funcionava ara no era just. Generava situacions difícils d’entendre. Hi havia patrimonis mitjans que havien de pagar massa i, per això, calia reformar-lo a fons.



HOMOLOGACIÓ AMB EUROPA. Ens situem en la mitjana europea: una situació molt similar a Alemanya, Holanda, França o Gran Bretanya, etc.

A la immensa majoria de països de la UE aquest impost existeix (excepció: la Itàlia de Berlusconi).

Els països d’Europa mantenen l’impost, però un impost considerablement inferior al que teníem fins ara a Catalunya. Gràcies a la reforma, ens equipararem a la majoria de països europeus.


PRESERVAR L’IMPOST. Aquesta reforma és la millor manera de preservar l’impost de cara al futur.

La reforma elimina objectivament qualsevol necessitat de suprimir l’impost. Gràcies a la reforma, només pagaran un 6 % dels contribuents. Després d’aquesta reforma, qui segueixi defensant la supressió es posarà al servei dels interessos de les famílies amb més patrimoni de Catalunya i perjudicarà les finances de la Generalitat i la qualitat dels serveis públics de Catalunya.


CiU I PP SON ELS PARTITS DE LES GRANS FORTUNES. CiU i PP, que segueixen defensant l’eliminació de l’impost, després d’aquesta reforma profunda, només defensen els interessos de la minoria més rica de Catalunya.

No podem admetre que CiU i PP identifiquin l’interès general dels catalans i les catalanes amb l’interès particular de la minoria més rica (el 6 % dels contribuents) de Catalunya.


CiU HA PERDUT EL NORD. Quan governava, no sols no va eliminar aquest impost, si no que ni tal sols el va reformar per fer-lo més just. Ara és incapaç de reconèixer que el Govern ha fet el que calia.