Flora Vilalta

dissabte, d’octubre 28, 2006

Osona necessita que continuï el canvi















La comarca d’osona ha canviat en els darrers tres anys, malgrat CiU digui que no és així. Les inversions que s’hi han realitzat i que s’estan executant milloren notablement la qualitat de vida dels seus ciutadans i situen molt millor la comarca dins el conjunt de Catalunya.

Tots hem vist com els nostres pobles i ciutats canviaven, escoles, IES, nous CAPS, voreres, equipaments culturals, politiques mediambientals, més atenció a les persones depenents, millores a la sanitat, llei de barris...

Tres anys, però, són pocs per impulsar i implantar totes aquelles polítiques que la comarca d’Osona necessita; són poc temps també per treure partit de les potencialitats immenses que aquest territori i la seva gent tenen.

És per això, que ens comprometem a tirar endavant en els propers anys des del Govern de la Generalitat un seguit de projectes per Osona que resumim amb aquests deu grans compromisos.

Més habitatge i amb possibilitats d’accés per tothom. Construirem molts més habitatges de protecció oficial, amb especial atenció a les vivendes de lloguer i a les necessitats dels joves. Promourem especialment la rehabilitació integral dels barris més degradats, desplegant i ampliant les inversions de la Llei de Barris, posarem especial atenció en els habitatges dotacionals.

Més benestar per a les persones. Millorarem l’assistència sanitària tot creant nous centres d’atenció primària i incorporant més professionals al sistema. Millorarem i ampliarem els equipaments escolars de primària i de secundària. Dotarem de recursos suficients l’atenció a la dependència. Volem garantir un accés equitatiu als serveis per part de tots els ciutadans, de les ciutats més grans als pobles més petits. Ajudes a les famílies ,servei de dentista gratuït fins els 14 anys i també per les persones grans amb pensions baixes, millorar les pensions , que ningú cobri per sota dels 500€, llibres de text gratuïts en l’etapa obligatòria, més recursos per fer front al fracàs escolar, més beques pels menjadors escolars, més recursos per la FP i continuar amb el pla d’inversions en construccions escolars.


La universitat de Vic una aposta de futur. Farem que la Universitat de Vic sigui l’eix central d’una estratègia de desenvolupament basada en la societat del coneixement, tot potenciant els sectors industrials emergents i les iniciatives empresarials innovadores. La Universitat de Vic ha d’anar cap a una especialització en estudis que serveixin per potenciar l’entorn socioeconòmic, amb especial importància a l’activitat agroalimentària; que promoguin processos productius nous, vinculats a la innovació i la recerca. Promourem la creació d’un parc tecnològic, relacionat amb la Universitat, que ha de funcionar de catalitzador i promotor de iniciatives empresarials i industrials de base tecnològica.

Ampliarem i millorarem les comunicacions intracomarcals. Això tant pel que fa a la xarxa de carreteres i ferrocarril com a la garantia de transport públic.


Millorarem les comunicacions amb la resta de Catalunya. Desdoblarem l’Eix Transversal, millorant i desdoblant la C-17 en el tram Vic a Ripoll com ja s’està executant, dotarem la línia ferroviària de Barcelona a Puigcerdà de doble via fins a Vic i en potenciarem el caràcter de tren de rodalies i metro comarcal, així com la seva dimensió de línia internacional, i construirem l’Eix Transversal Ferroviari.

Una aposta decidida per les tecnologies de la informació i la comunicació. Cal intensificar la instal·lació d’infrastructures tecnològiques. S’ha de garantir a tots els pobles la connexió de banda ampla i la cobertura mòbil.


Volem un urbanisme coherent i la protecció del paisatge. Per mitjà del planejament urbanístic supramunicipal (Pla Territorial, Plans Directors) hem d’assegurar un creixement urbanístic coherent de les ciutats i les poblacions de la comarca per tal d’absorbir de manera adequada el creixement i la `pressió demogràfica previsible i que ja és en bona part evident, tot evitant la tendència a una dispersió residencial poc sostenible i garantint el nivell de serveis i d’equipaments. Apostem per una política de sòl industrial de qualitat i serveis, tot incentivant la instal·lació d’empreses que incorporin important valor afegit, tecnològiques i de nova economia.

Estem per una política ambiental realista i seriosa que tingui implicacions positives per a la qualitat de vida i per a l’activitat econòmica, especialment protegint els espais fluvials i controlant i reduint l’impacte de les dejeccions ramaderes. La qualitat ambiental és i serà clau per a l’establiment de noves activitats productives, per assegurar la qualitat residencial i per potenciar el turisme.


Cal afrontar i resoldre adequadament el repte de la immigració. Estem per una política de regulació efectiva dels contingents d’immigrants, no podem acollir a tots els que volen venir, apostem per la contracció en origen i per la limitació dels fluxos, plans d’acollida i respecte per aconseguir la seva integració i exigència ferma en el compliment de drets i deures que regulen la nostra convivència. Garantirem amb inversions públiques suficients, escoles dignes i barris segurs i de qualitat en aquelles poblacions en que els contingents rebuts fan que hi hagi dificultats per a una integració efectiva. La nostra preocupació principal és que les condicions de vida dels nostres ciutadans que viuen als barris receptors d’immigració no es vegin afectades negativament.

Osona i Vic han de jugar un paper encara més important a Catalunya. Incorporarem l’estratègia econòmica comarcal a dinàmiques de desenvolupament regional mes àmplies, tant pel que fa a la Catalunya Central i l’Àrea Metropolitana com, sobretot, a l’Arc Mediterrani.
Redimesionarem el sector primari, especialment pel que fa a la producció porcina, amb un sector agroalimentari que aposti per la qualitat, la creació de marca i l’obertura de nous mercats. Potenciarem els actius turístics de la comarca mitjançant ofertes integrades (culturals, gastronòmiques, comercials, esportives, paisatgístiques) que facin d’Osona un veritable destí turístic d’interior.
Dotarem Vic d’equipaments culturals adequats (teatre-auditori, centre d’art contemporani) que facin possible la consolidació actual i futura del seu caràcter de referència cultural.


Tot això i més serà possible si el proper 1 de novembre ens feu confiança. José Montilla representa la seriositat,el rigor i la bona gestió que farà possible que Osona avanci i que Catalunya progressi.