Flora Vilalta

dijous, de febrer 19, 2009


Manifest d’alcaldesses, alcaldes, regidores i regidors del
Partit dels Socialistes de Catalunya
en suport al
Projecte de Llei d’Educació de Catalunya


En l’ideari polític del socialisme català, l’educació i el municipalisme, són una prioritat.

Són les nostres senyes d’identitat.

En els municipis on tenim responsabilitats de govern, el nostre partit ha fet sempre una defensa decidida perquè se senti la veu dels ajuntaments a l’hora de prendre decisions al voltant de l’educació dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya.

El nostre compromís amb l’educació està guiat per dos principis. En primer lloc, defensem el dret a l’educació de tota la ciutadania, garantint una plaça escolar de qualitat a tots els infants i joves. En segon lloc, entenem l’educació com un factor imprescindible —l’autentica clau de volta— de la cohesió social.

En els municipis on el PSC ha governat, governa, i governarà, l’educació és i serà l’eix principal de les nostres actuacions. Ens hem implicat a fons en l’organització d’activitats escolars i extraescolars. Treballem per donar la màxima qualitat a l’ensenyament entre els 0 i els 3 anys, als ensenyaments artístics, als ensenyaments professionals i a la formació de les persones adultes. Hem estat constants generadors de serveis i programes adreçats a l’educació de la ciutadania i al conjunt de la comunitat educativa.

Amb el projecte de Llei d’Educació de Catalunya, i amb el nou marc que estableix l’Estatut d’Autonomia de 2006, fem un pas endavant: s’obre l’oportunitat de fer de la coresponsabilitat una realitat. Fins ara, des dels ajuntaments hem fet un exercici de responsabilitat per completar i donar força a les accions i polítiques del Govern de la Generalitat. Amb la nova llei passem a ser legalment coresponsables de l’educació dels nostres ciutadans i ciutadanes. El concepte de coresponsabilitat confereix a Catalunya un model propi, un model de país, de relació entre les administracions. Aquest model atorga més capacitats i un major potencial per construir plegats, des dels principis progressistes i d’esquerres, el sistema educatiu que Catalunya necessita.

Tenim el ple convenciment que la futura Llei d’Educació de Catalunya farà possible que en cada vila, poble o ciutat tinguem els millors centres educatius, els que es mereixen els nostres conciutadans i conciutadanes.

I tenim aquest convenciment, perquè la Llei d’Educació de Catalunya, tot reconeixent les administracions locals com administracions educatives coresponsables amb el Govern de la Generalitat, estableix la proximitat com un eix bàsic de l’acció política. Perquè la Llei d’Educació de Catalunya defineix un model educatiu sostingut en els principis d’igualtat d’oportunitats en l’accés, d’equitat, de coeducació, de suficiència, d’excel·lència i de gratuïtat de l’educació obligatòria. Perquè d’acord amb l’Estatut, la Llei estableix el Servei d’Educació de Catalunya, en el qual s’integren els centres públics i els centres privats concertats, que ha de fer possible una distribució més equilibrada de l’alumnat amb necessitats educatives específiques. Perquè la Llei dibuixa un model integrador i cohesionador, articulat al voltant de les zones educatives, que ha de permetre corregir les desigualtats d’origen a l’interior del sistema educatiu i abordar amb garanties d’èxit la integració escolar de l’alumnat nouvingut. Perquè la Llei dóna nova embranzida a les Oficines Municipals d’Escolarització, a les aules mixtes de planificació escolar, als plans educatius d’entorn, als programes de transició al treball, a les activitats extraescolars i complementàries. Perquè la Llei farà possible les modificacions que l’escola necessita, potenciant que cada centre faci els canvis que consideri adients per adequar-se a la diversitat del seu alumnat per tal de millorar-ne els resultats acadèmics i la cohesió social. Perquè la Llei ve acompanyada d’una memòria econòmica que garanteix el finançament adequat per a la seva posada en marxa, alhora que preveu els recursos suficients per afrontar la prestació dels serveis que es traspassin o es deleguin als ajuntaments.

Com a alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores tenim l’ambició i la responsabilitat d’aprofitar les oportunitats de millora educativa que representa aquesta Llei per als ciutadans i ciutadanes del present i del futur de Catalunya. Els qui apostem per la millora educativa en els nostres municipis estem apostant pel seu futur. Estem convençuts i convençudes que l’èxit escolar és la base de l’èxit social, i aquest és el nostre compromís. Des dels ajuntaments no podem quedar-nos al marge dels canvis que necessita el sistema educatiu de Catalunya. Així doncs, per tot el que hem dit anteriorment, els alcaldes i alcaldesses, regidores i regidors socialistes, mitjançant el present manifest, expressem el nostre suport al Projecte de Llei d’Educació de Catalunya.


Barcelona, 19 de febrer de 2009
Flora Vilalta
Regidora d'Educació de l'Ajuntament de Torelló
Secretària d'Educació del PSC. d'Osona